laatste weekje compound & Usambara mountains
Hoi allemaal,
Onze laatste week op de compound alweer, de tijd gaat zo snel. Maandag was nyn gelukkig wel weer redelijk opgeknapt na de malaria medicijnen. We zijn toen naar Mdawi gegaan, een klein dorpje aan de voet van de kilimanjaro en hebben we een dispersary bezocht (=een kleine gezondheidsinstelling, waar alleen de meest basale dingen worden gedaan). Er was alleen maar 1 patient, dus na een uur waren we daar wel weer klaar. Dit is ook t dorpje waar we vrijwilligerswerk gaan doen, dus al even ons huis bekeken en daar geluncht. Echt heel leuk, we slapen in het huis van de priester en er wonen daar 20 kinderen (2 eigen kinderen, nichtjes, neefjes en wezen) en ze hebben allemaal beesten enzo. De eerste za dat we er zijn is er een aids voorlichting voor 200 kinderen, dus gaan we voor allemaal een pakketje maken met een tandenborsten, zeepje, slippers, potloden ect en we gaan al zijn kinderen ook engels les geven en met ze sporten.
De dag erna waren we natuurlijk jarig! Onze huisgenoten hadden t huis versierd, echt heel leuk! ’s Ochtends hebben we nog aan ons onderzoek gezeten, maar daarna zijn we lekker taart gaan eten (viel een beetje tegen) en hebben we inkopen gedaan voor t feestje die avond. Ik ben toen nog naar de kapper geweest, de enige kapper hier die nog een beetje westers haar kon knippen, maar t was weer een ervaring, maar wel prima. Daarna heb ik nog door een man mijn nagels laten lakken, maar vond de kleuren eigenlijk heel lelijk, maar hij had t wel mooi gedaan. ’s Avonds eerste uit eten geweest en daarna hadden we een feestje bij ons thuis. Heel romantisch want er was geen elektriciteit, dus we hadden alleen maar kaarsen. Maar t was erg gezellig!
Woensdag beetje niets gedaan en aan ons verslag gezeten. Die avond waren we met onze begeleidster uit eten geweest om haar te bedanken en hebben we onze jurken gepast, die we hier hebben laten maken. Donderdag hele dag aan t verslag gezeten en ’s middags mijn 5 jurken opgehaald. De een mooier dan de ander en het is wel echt afrikaans, want de onderkant is scheef en li is er meer stof dan re, maar dat fix ik thuis allemaal wel even. Die avond hadden we een kleine bbq hier.
Afgelopen weekend zijn we met zijn 8-en (5 engelse en 3 NL) naar de usambara mountains geweest. We gingen vrijdag om 0800 weg met de bus. De weg er naartoe was echt al super mooi, verbaas me er elke keer weer over hoe mooi het hier is. Om 3u waren we in Lushoto, even een hostel gezocht en toen zijn we al 2,5 uur gaan lopen, was leuk, maar nog niet heel mooi. Lekkere warme bruine douche gehad, want t had regent en dan is t water blijkbaar vermengt met modder. Za ochtend zijn we om 0900 gaan lopen. Onze gids had best wel een buikje, dus we dachten al who dat die helemaal gaat hiken, maar in het begin bleek al dat hij om de haverklap stopte (dit werd later wel beter). In het begin regende het, even geschuild voor de grote bui en daarna was het prima. Tot 1400 gelopen en toen naar het klooster gegaan met de bus waar we die avond zouden slapen. Die bus was echt een achtbaan, hij ging echt veel harder dan normaal (zei de gids) en de weg was heel slecht, dus we werden telkens de lucht in gegooid. Daar even naar het dorpje geweest, heel klein, maar wel echt super afrikaans. Echt zo gaaf was dat, we sliepen met zijn 6-en op een kamer met tussen alle bedden een schotje, echt net schoolkamp. Hebben voor t eten hints gespeeld en daarna nog allemaal nieuwe drankspelletjes geleerd en naar de kerk geweest met de nonnen, want het was witte zaterdag. Het eten was ook echt top! De douche was eigenlijk geen douche, want je had alleen een ton met warm water wat je zelf een beetje over je heen mocht gooien.
Zondag hebben we de hele dag gelopen tot 1630. Wat echt super mooi was. Wat een uitzichten, allemaal bergen met kleine hutjes erop en terrassen waar alles op verbouwd wordt! En al die kinderen die elke keer naar de toekomen als we een dorpje passeerde, terwijl andere juist wegrende of een kind stak zelfs een mes naar me toen ik een foto wilde maken. De dorpjes waren ook super leuk om te zien! Ook nog bij een kerkdienst geweest voor 20min op eerste paasdag, waar alle kinderen alleen maar naar ons konden kijken. Het weer was wel ok, 1x een harde bui gehad, even geschuild en na een half uur is het dan ook wel weer over. Die avond sliepen we in een huisje naast een kerk, weer alleen maar warm water uit een tonnetje en geen elektriciteit. Ik ben die avond vroeg gaan slapen, want we moesten om 0330 op, want om 0400 ging onze bus. Heb nog nooit zo vroeg een bus hoeven nemen voor een tripje. Om 1300 waren we wel weer lekker op tijd terug in Moshi even fruit gekocht en ’s avonds nog even met zijn alle uiteten geweest en een kleine afterparty gehad.
Zo moet ik gaan inpakken, want om 1000 worden we door de priester opgehaald om naar Mdawi te gaan. Heb daar echt wel zin in, maar vind het ook wel echt heel jammer dat we hier weg gaan. Het is zo gezellig met alle internationals hier en relax om gewoon een huis te hebben en niet uit een tas te hoeven leven. Gelukkig komen we over 2 weken wel weer terug om met 7 Nederlanders van hier op safari te gaan.
xx
Hoi Paulien!
Wat heb je het geweldig daar! Ik zou bijna jaloers worden als het hier niet ook práchtig weer zou zijn.
Jullie vrijwilligerswerk ziet er ook leuk en interessant uit. En dan nog op safari. Wat een leven. Geniet er van lieffie en tot het volgende bericht. Liefs, Anja. En vast ook van Jaap, maar die is er nu niet. Doei!
Je maakt wat mee zeg! Modderdouche ?! Stuiteren in de bus !Drankspelletjes ?! En daarnaast nog fantastisch goed werk doen.
Enne......met een buikje, en zelfs met een BUIK kun je best hiken hoor. Euh!
Veel plezier in Mdawi
Groet,
Arnold en Saskia
Leuk pau!! ohh wat klinkt dat goed terwijl ik hier lekker achter computertje aan presentatie zit, gelukkig schijnt hier ook volop zon dus in de avond nog even lekker naar buiten! Safari lijkt me zo vet om te doen, ben benieuwd wat voor enge/mooie dieren je allemaal tegenkomt. Veel plezier nog!!
Kuss
Lieve Paulien, klinkt allemaal goed. Nog van harte gefeliciteerd! En die scheve jurken, die zou ik lekker zo laten, wel zo bijzonder! Met die safari maak je ons echt jaloers, staat allang in ons wensenlijstje. We hopen dat je de big five gaat zien.
Die bustocht komt niet echt fijn over, spannend hoor! Ik word al misselijk als ik er aan denk. Lieve Paul pas goed op jezelf, kus ons
Ha pien!
Wow wat gaat dat snel, alweer de laatste week op de compound... Gelukkig klinkt vrijwilligerswerk & daarna reizen minstens net zo leuk, dat zal het afscheid wel verzachten. Enjoy!
Liefs