paulien.reismee.nl

hotsprings, coffee tour en onderzoek

Donderdag zijn we toch echt naar Majengo geweest (health care center) voor ons onderzoek. Was echt wel heel leuk, iedereen komt gewoon vroeg en wacht tot zij aan de beurt is. Wij liepen met een verloskundige mee, privacy kennen ze hier niet, dus wij mochten gewoon erbij gaan zitten, terwijl vreemden gewoon binnen komen lopen tijdens een consult en echt zo 15min blijven staan kletsen. ’s Avonds zijn we naar de film geweest, er is een soort buiten bioscoop, waar alle muzungu’s (blanken) elke do heen gaan. De film die ze draaiden was love and other drugs, deze had ik al in het vliegtuig gezien, maar was wel gezellig.

Vrijdag zijn we weer naar Majengo geweest en met de vaccinaties meegekeken, dat is eigenlijk allemaal best goed geregeld, alleen denken de artsen en verloskundige dat ze zwangere alles weten, maar we hebben al 2 zwangere vrouwen geïnterviewd en dat valt toch eigenlijk wel vies tegen wat ze allemaal weten. Maar dat is alleen maar goed voor ons onderzoek. Vrijdag avond was het de laatste avond van Marie (huisgenoot) dus zijn we met 7 nederlanders en 7 duitsters uiteten geweest bij een Indiër, was echt super lekker. Daarna naar de Glacier een tentje/disco met een live band! Was echt heel leuk, zo grappig hier gaan de mannen het eerste de dansvloer op en ze zijn echt zo soepel en dansen echt heel leuk, zo leuk om naar te kijken, na een half uur had ik alleen de afrikaanse muziek wel gehad, maar toen nam t bandje gelukkig even pauze en kregen we gewoon Rihanna, Shakira wat ik wel heel leuk vind!

Echt heel veilig is het hier niet, 3 NL jongens zijn al beroofd op straat, je moet hier als het donker is gewoon geen meter over straat lopen en alles met de taxi doen, dus dat doe ik ook hoor!! Maar had het niet echt verwacht, je hoort t wel, maar toch?

Zaterdag dachten we even lekker een dagje Moshi in en relaxen, alleen toen ging een grote groep op de compound naar de hotsprings en t was super mooi weer, dus toen dachten we dat is eigenlijk wel heel leuk om mee te gaan dus zijn we om 1300 naar de hotsprings gegaan. De weg ernaartoe was echt al zo mooi, toen dacht ik echt ‘who wat is dit land toch mooi.’ Het grootse deel reden we niet op een verharde weg, maar langs allemaal hele kleine dorpjes waarvan je echt denkt wie gaat hier nou wonen, maar echt zo mooi en leuk om te zien! De hotsprings waren ook echt heel mooi! Heerlijke gezwommen en nog een rondje daar gelopen en de aloe vera plant gezien en een plant die allemaal sap geeft en dat smeert de Massai op wonden en dat heelt schijnbaar heel goed. ’s Avonds hadden onze huisgenoten lekker fruitsalade gemaakt en hebben we gooise vrouwen gekeken, want we waren dit weekend alleen met de 4 Nederlanders is huis!

Zondag hebben nyn en ik samen de coffee tour gedaan. We zijn daar met een Dalah Dalah naartoe gegaan, lees: helemaal fijn geplet tussen 2 vrouwen met een gigantische kont. Daar haalde de gids ons op en zijn we door 1 dorpje en langs koffie en bananen plantages naar het andere dorp gelopen. Echt wat een uitzicht daar en zo gek hoe die mensen daar wonen, je loopt gewoon door de bomen en plantages en ineens staat ergens weer een huis.

Daar hebben we het hele proces van koffieplant tot gemalen koffie gezien en het zelf gedaan. Eerst de schil eraf, dan drogen, dan stampen en de volgende schil eraf blazen, dan roosteren, stampen, de koffie in een zeefje doen, heet water erover en je hebt koffie. Was echt heel leuk om te zien! Toen we terugkwamen in het koffie dorpje hadden we nog echt een super lekkere lunch en toen na 5u weer terug in de Dalah Dalah.

Maandag zijn we nog een keer naar Majengo geweest en hebben we 4 zwangere vrouwen geïnterviewd onze productiefste dag tot nu toe en dan doe je nog bijna niets. Tussen het interviewen vroeg Elizabeth ineens hoe we haar gingen betalen, terwijl wij vorige week heel duidelijk hadden gezegd dat het vrijwillig zou zijn en zij zich heel erg heeft opgedrongen, we hebben wel 150 dollar aan de universiteit betaald, dus nu zou zij ervoor gaan zorgen dat zij dat zou krijgen. ’s Middags met Leoniek (huisgenoot) naar Moshi geweest en even lappen gekeken en beetje rondgelopen, daarna met zijn 7-en uiteten geweest, waarvan 4 uit mijn jaar in Utrecht, er zitten zoveel nederlanders hier, best wel relax eigenlijk, maar weer echt heerlijk gegeten!

Dinsdag zouden we om 0845 naar Pasua gaan (t volgende health center) alleen toen moest Elizabeth ineens andere dingen doen en hebben we 1,5 uur gewacht, wat ik niet echt vond kunnen, dus dat had ik ook even gezegd. Om 1030 zijn we toch maar naar Pasua gegaan en daar hebben we een verloskundige geïnterviewd. Alleen toen begonnen de problemen, want vorige week heeft Elizabeth allemaal toestemmings dingen aangevraagd en zij zei dat het goed was, maar ze blijkt dus alle regels niet te hebben gevolgd. De arts van Pasua heeft naar het KCMC gebeld en gevraagd waarvan de studenten waren en hier wisten ze van niets, omdat er een brief niet was aangekomen. We gingen toen weg en Elizabeth zei dat we nergens over mochten praten. ’s Avonds kregen we een telefoontje dat haar schoonvader is overleden en ze er de komende dagen niet is. Marion (onze begeleidster) vertrouwd t nu allemaal niet meer en we zijn nu bij een andere afdeling ondergebracht en schijnbaar kan het heel goed zijn dat haar schoonvader helemaal niet is overleden, maar dat ze wist dat ze problemen zou krijgen en dan is liegen hier heel normaal. Marion zei ook dat we blij moesten zijn dat ze het KCMC hadden gebeld en niet de politie. ’s Middags hebben we met onze huisgenoten in het stadje geluncht en heb ik lekker met jes geskyped, eindelijk ergens goed internet gevonden, want dat is hier echt een ramp voor skype! ’s Avonds hadden we nog een verjaardagsfeestje van een nederlandse nurse.

Vandaag zijn we dus naar de community health gegaan en hebben we een nieuwe begeleider gekregen, die echt veel beter is eigenlijk, want we hebben meteen allemaal super handige artikelen gekregen, dus dat is echt fijn! Morgen is er een national holiday, omdat de president ooit is overleden ofzo, maar dan moeten we even aan ons verslag denk ik!

Ik vind het echt super leuk hier op de compound, er zijn ongeveer 13 huizen met 7 internationals per huis en elke week zijn er wel huis borrels, gaan we uiteten en in het weekend gaan er altijd wel mensen tripjes doen of uit, dus dat is wel echt gezellig. Ons huis heeft ook uitzicht op de kilimanjaro, dus elke ochtend als we naar het KCMC (ziekenhuis) lopen zie je hem super mooi liggen!

Vrijdag gaat onze housemate voor ons koken, lekker typisch afrikaans, dus ben benieuwd! Dit weekend gaan we met onze roomies op een weekend tripje naar een leuk dorpje en zondag door een national park fietsen! Hoop dat we een beetje geluk blijven hebben met het weer, want we zitten altijd binnen als het regent, dus dat is wel fijn!

xx

mama

je maakt weer opnieuw een hoop mee. Een heerlijk verhaal. Fijn hoor, dat het goed gaat. En die gezelligheid van de compound erbij, lijkt me niet verkeerd.
Pas goed op elkaar en een hele dikke kus voor jou..

Cor en Lida

Hoi Paulien,
Als ik je verslagen lees dan past ook dit project goed bij je.
Alles om je heen verloopt leuk, zo te lezen.
Inderdaad, pas goed op je zelf en je eigendommen.
Geniet van al het bijzondere wat je mee maakt.
Knuffel uit Hengelo

Fred

Pien! De foto's zagen er al super mooi uit maar was een gaaf verslag, heel fijn dat het allemaal zo goed gaat! Wel vreemd van die begeleider, goed dat je nu een nieuwe hebt. Veel succes met je productieve dagen hihi, en liefs uit Nederland

Paula

Yes, nu alweer een nieuw verhaal!

Je maakt behoorlijk wat mee als ik het zo hoor, en het klinkt schitterend. Ben blij voor jullie dat jullie gelijk een nieuwe begeleider daar hebben gekregen, want het klonk inderdaad een beetje vaag en alsof het niet helemaal pluis was.
De compund klinkt heel gezellig, en van al die nederlanders... tsja dat verbaasd me niets, het lijkt wel waar je ter wereld ook komt je struikelt over de ' dutchies'. Gek, slechts 16 miljoen in aantal, but we're everywhere!
Succes met je onderzoek & ik hoop dat jullie lekker weer hebben dit weekend,

Liefs, Paul

Tico

Wow, klinkt echt goed!!! Leuk dat het zo gezellig is en super goed om daar in te komen...! Ik kan me het uitzicht op de berg al helemaal voorstellen :) Nice!

Keep on going!

Tico

El

Elizabeth ging ineens andere dingen doen en hebben we 1,5 uur gewacht, wat ik niet echt vond kunnen,'dus dat had ik ook even gezegd'..... Zo ken ik je weer Pien;) Enjoy and be carefull! Liefs